Piata de fuziuni si achizitii din acest an ar putea sta sub semnul activelor ieftine ale firmelor cu probleme (distressed assets). Chiar si asa, acestea nu vor fi suficiente pentru "curatarea economiei", deoarece calea preferata de "rezolvare" a situatiei unei firme cu probleme este insolventa.
"Cred ca vor fi anul acesta (tranzactii cu distressed asstes - n.red.). Sunt deja destul de multe anuntate. Vor fi insa razlete. Nu mai mult de zece intr-un an", a spus ieri Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors (EI), fond de investitii polonez care a plasat pana acum 160 mil. euro pe piata locala. Printre ultimele investitii pe piata locala ale polonezilor se numara compania de resurse umane SmarTree si lantul de magazine Profi.
Vorbind despre zona de distressed-assets, Nacu aminteste de firme precum Diverta sau Flanco, "care intr-o forma sau alta vor fi reorganizate".
"In general actionarii nu raman cu mare lucru dupa vanzare, cel mult cu speranta ca firma se va revigora in patru-cinci ani. Intr-un astfel de proces creditorii voteaza", a adaugat Nacu.
Pe de alta parte, Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners, este de parere ca nu vom vedea tranzactii in zona de distressed assets deoarece calea preferata de solutionare a problemelor in Romania si in tarile din jur o reprezinta insolventa.
"Bancile nu vor face lucrul acesta (fortarea vanzarii activelor - n.red.) decat daca nu au incotro. Noi nu suntem o cultura anglo-saxona unde se taie, se curata repede. Eu sunt adeptul acestui model. Cu cat curatam mai rapid portofoliul bancilor, cu atat iesim mai repede din criza", a spus Lionachescu.
Potrivit datelor citate de Cristian Nacu, anul trecut fondurile de investitii au investit mai putin de 200 mil. euro in Romania, iar in prezent sunt disponibile circa 2 mld. euro pentru regiune, din care R