Grafferii spun că desenele cu spray-ul colorat de pe clădirile băcăuane sunt o formă de exprimare artistică. În Bacău s-au format găști care își dispută supremația după numărul de semnături lăsate pe blocuri. Acestea "lucrează" noaptea, departe de ochii poliției.
Obișnuiesc să acopere cu desene sau semnături suprafețe mari din pereții clădirilor, trenurilor sau a pasajelor din diferite colțuri ale orașului. Își spun grafferi și se feresc să-și dezvăluie identitatea sau hobby-ul în fața oamenilor. Tocmai de aceea "acționează" la adăportul nopții, pentru a se feri de ochii poliției.
"Ei zic că e vandalism ce facem noi, că distrucem fațadele blocurilor și că urâțim orașul prin mâzgălelile noastre. Nimeni nu știe că ce facem noi e artă, că e o categorie de axprimare artiscică a culturii urbane, a hip-hop-ului", ne-a spus Cătălin Stamate, de 24 de ani.
El spune că a dat prima "semnătură" în spatele unui garaj când era în clasa a VIII-a. "Îmi plăcea și ascult în continuare hip-hop. Odată ce îți place muzica adopți și un stil de viață caracteristic culturii urbane, și mai mult vrei să te exprimi artistic. Eu o fac prin grafitti", a mai zis tânărul.
O formă de artă respinsă de public
În Bacău, sunt mai mulți tineri care au aceeași pasiune ca el. Merg în găști, și fiecare dintre ei visează să devină "old city king" sau mai bine zis, persoana care și-a dat cele mai multe semnături sau tag-uri, cum spun ei, în spațiile publice atât din oraș, dar și din țară.
"
Tinerii spun că nu au niciun sprijin din partea municipalității. "Poliția este cu ochii pe noi,