Banca Centrală a afişat, ieri, un curs oficial de 4,2311 lei pentru un euro, un nivel nemai-întâlnit din data de 16 decembrie 2009, când paritatea a fost calculată de BNR la 4,2459 lei/euro. Şi dolarul american a câştigat teren în faţa monedei naţionale, BNR stabilind un curs de 3,5496 lei, nivel maxim istoric, în condiţiile în care cursul monedei europene în raport cu dolarul a atins ieri 1,195 euro/dolar, minimul ultimilor patru ani.
După publicarea cursului de schimb oficial al BNR, leul s-a întărit totuşi până la nivelul de 4,21 unităţi/euro. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Centrale, ne-a declarat: "Această întărire a leului este influenţată de piaţa internaţională".
Domnia sa a spus că este posibil ca incertitudinea din planul politic intern să influenţeze piaţa valutară. De asemenea, Adrian Vasilescu consideră că sunt posibile şi atacuri speculative pe curs, dar că nu vor fi periculoase.
Oficialul BNR a mai spus: "Banca Centrală stă cu ochii pe curs, însă nu ştiu dacă va apăra leul sau nu. Avem grijă să nu se strice stabilitatea pieţei".
Domnia sa a mai spus că, ieri, cursul a avut variaţii din cauza incertitudinilor din sfera politică, care se resimt în piaţă. Adrian Vasilescu a explicat că este foarte importantă atitudinea investitorilor: "De exemplu, ieri, în prima parte a zilei, aceştia ţineau de moneda europeană, iar după masă au început să vândă din cauza unor probleme de pe plan local".
Pe piaţa interbancară, leul a câştigat teren în faţa monedei europene, după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri, urmând tendinţa monedelor regionale, spun analiştii. "Zlotul polonez şi forintul maghiar au consemnat aprecieri mai accentuate, ieri, după ce, luni, acestea s-au depreciat, probabil datorită unor ordine de vânzare de euro şi s-au cumpărat monedele respective", susţin ei.
Analiştii mai spun că