OTV conduce detasat in topul greselilor gramaticale pe sticla, urmat de Realitatea TV, TVR1 si B1 TV, care au inregistrat un numar aproximativ egal de greseli in luna aprilie 2010, potrivit ultimului raport al Academiei Romane privind calitatea limbii romane in audiovizual, raport realizat la cererea CNA. "Se constata un fenomen de cronicizare a greselilor, ceea ce arata ca jurnalistii nu fac efortul de a se corecta", a comentat Rasvan Popescu, presedintele CNA. Raportul observa si o frecventa "ingrijoratoare" a formularilor vulgare, in special la OTV si Kanal D.
Vezi aici raportul integral
Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Romane a monitorizat, in luna aprilie 2010, 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea TV, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV, OTV şi N24 Plus) si doua posturi de radio (Radio Romania Actualitati si Europa FM).
Raportul constata persistenta ingrijoratoare a unor erori elementare semnalate si in rapoartele precedente de monitorizare a greselilor de limba romana, a spus, marti, filologul Rodica Zafiu la CNA, cu ocazia lansarii raportului. Ea a caracterizat drept "ingrijorator de frecventa" folosirea incorecta a pronuntiei "cs" pentru litera "x", în loc de "cz", in cuvinte precum "exil", "exact", "examen", "exercitii", "executiv".
Comparativ cu monitorizarile din anul 2009, raportul indica un numar aproximativ egal de greseli la majoritatea posturilor monitorizate, cu o diminuare semnificativa a numarului acestora la Pro TV si N24. Singurul post care inregistreaza o crestere majora a greselilor este postul OTV (112 greseli, in luna aprilie 2009, de la 92 in perioada 20 septembrie-20 noiembrie 2009). Totodata, televiziunile de stiri continua sa inregistreze un numar mare de greseli, comparabil cu cel de anul trecut.
Postur