Jerome Kerviel a devenit vedeta peste noapte cand, la inceputul lui 2008, banca franceza Société Générale anunta ca operatiunile neautorizate ale unui trader i-au adus cele mai mari pierderi din tranzactionare inregistrate vreodata de o banca: 5 miliarde de euro.
Numai prezenta de spirit a sefului SocGen de la acea vreme, care in numai doua zile a inchis toate pozitiile deschise de Kerviel de peste 50 mld. euro, a facut ca grupul francez sa se salveze de lacomia speculatorilor care stateau la cotitura.
Cand traderul Jerome Kerviel realiza pariurile riscante care au dus aproape de colaps in ianuarie 2008 banca franceza Société Générale, Lehman Brothers era inca in putere, Bernard Madoff era inca managerul unui fond de investitii in cautare de bani, iar ipotecile subprime abia intrasera in atentia organismelor de reglementare, scrie The New York Times.
De atunci insa, cea mai mare frauda din istorie a fost pusa in umbra de alte crize financiare. Pariurile speculative ale lui Kerviel, care au costat Société Générale aproape 5 mld. euro, au fost intr-o anumita masura precursoarele a ceea ce a urmat. Fostul trader, acuzat de abuz de incredere, de escrocherie si de utilizarea sistemului computerizat al bancii fara a fi autorizat, risca cinci ani de inchisoare si o amenda de 375.000 de euro. Procesul va incepe astazi.
La un anumit nivel, cazul ii pune fata in fata pe Kerviel - care a recunoscut ca a incalcat regulile tradingului si a ascuns tranzactii, insa afirma ca sefii sai au inchis ochii la toate acestea - si Société Générale, una dintre cele mai mari banci din Franta, care si-a revenit, si-a reechilibrat bilantul si spera ca o condamnare a fostului trader ii va "vindeca" reputatia.
Acest caz complex a implicat pariuri in valoare de mai multe miliarde pe contracte futures din Germania si parti contractuale fictive. Procesul cu care acest c