Zeci de mii de bugetari şi de pensionari au ieşit, ieri, în stradă în marile oraşe ale ţării pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvern.
Cel mai mare miting a avut loc la Bucureşti, în faţa Palatului Parlamentului, unde Cabinetul Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe cele două legi care prevăd reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi tăierea pensiilor cu 15%. Cei aproximativ 3.000 de protestatari au cerut demisia guvernului şi au strigat lozinci antiprezidenţiale. Pentru securitatea zonei din jurul Parlamentului s-au luat măsuri speciale, peste 350 de jandarmi şi poliţişti asigurând buna desfăşurare a mitingului.
Cea mai mică pensie - 350 de lei
Ieri dimineaţă, premierul a ţinut ultima şedinţă de guvern înaintea asumării răspunderii în Parlament, în care s-au adoptat formele finale ale celor două legi prin care se vor reduce cheltuielile publice. În urma discuţiilor s-a stabilit că nici o pensie nu va scădea sub pragul valorii de 350 de lei. Executivul a mai introdus şi alte noi prevederi, şi anume: salariile angajaţilor din cabinetele parlamentarilor şi cele ale membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale scad cu 25%. De asemenea, s-a decis că reducerea pensiilor şi a salariilor se aplică de la data intrării în vigoare a legii, şi nu de la 1 iunie.
Cresc TVA şi cota unică?
Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au precizat ieri că în discuţiile cu autorităţile române s-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creştere a veniturilor la stat, inclusiv majorarea TVA sau a cotei unice, vor putea fi adoptate pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar. “Dacă măsurile propuse de guvern nu vor putea fi implementate, autorităţile române au oferit asigurările necesare şi şi-au asumat angajamentul de a lua şi măsuri de creştere a veniturilor proprii în cazul în care ele ar fi neces