Preţul gigacaloriei va exploda în iarnă, dacă autorităţile vor reduce subvenţiile acordate pentru încălzirea centralizată. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Sistemul de termoficare a înghiţit în ultimii cinci ani subvenţii, directe sau indirecte, de circa 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), potrivit unor calcule oficiale obţinute de EVZ. Asta pentru ca populaţia să nu resimtă costurile reale ale unei călduri produse în centrale vechi, supradimensionate şi scumpe şi transportate pe reţele cu pierderi, în care nu s-a investit mai deloc.
Pentru că nu mai sunt bani la buget, autorităţile iau în calcul eliminarea sau reducerea în mare parte, din acest an, a acestor subvenţii, cu excepţia celor acordate direct persoanelor nevoiaşe, lucru care ar putea duce la scumpirea de două sau chiar trei ori a gigacaloriei.
În Bucureşti, de pildă, populaţia plăteşte 119 lei pentru o gigacalorie, diferenţa până la circa 280 de lei fiind acoperită de stat, prin subvenţii.
Oprescu, cu mâna pe cuţit
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus recent că aproximativ 47% dintre bucureşteni au nevoie în continuare de ajutor pentru plata facturilor la apă caldă şi căldură, iar subvenţiile vor fi acordate diferenţiat.
Pe de altă parte, cei cu venituri mai mari vor trebui să-şi achite în totalitate facturile. Tăierea subvenţiilor la căldură a fost anunţată şi de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat că „subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda ajutor celor care au nevoie de el”.
Subvenţiile acordate până acum au îmbrăcat diverse forme, de la ajutoare pentru famiiile nevoiaşe, compensarea de către stat a preţului combustibililor ori suportarea de către primării a diferenţei dintre preţul de vânzare şi cel facturat către po pulaţie.
O decizie privind viitorul acestora va fi luată de guvern în pe