Analiza CNA pentru perioada 1-30 aprilie 2010 arată că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la posturile de televiziune OTV şi Realitatea TV au fost înregistrate cele mai multe greşeli gramaticale, tendinţa generală a numărului de erori atât la radio, cât şi în televiziuni, fiind una de stagnare.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a monitorizat 12 posturi TV (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24 Plus, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural) şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM) şi, în colaborare cu o echipă a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan" a evidenţiat care sunt cele mai frecvente greşeli gramaticale din media televizată.
Cea mai uzitată dintre ele este lipsa celui de-al doilea "i" din forma de plural a unor substantive. Astfel, au apărut cazuri de scriere greşită în enunţuri de tipul "Rromi sărbătoresc!" (forma corectă, "Romii sărbătoresc"), "Nu va fi prezent la funerali" (forma corectă "funeralii") sau "nu ai cum să şti" (forma corectă "nu ai cum să ştii").
O altă greşeală semnalată de CNA şi lingviştii care au realizat monitorizarea este folosirea eronată a lui "r" în radicalul formelor de indicativ imperfect ale verbului "a vrea". Aşadar, în loc de "voiam", "voia" sau "voiau", formele corecte, s-a constatat răspândirea formelor neacceptate de normă "vroiam", "vroia" şi "vroiau".
O boală mai veche, pe care CNA a semnalat-o şi în studiile lingvistice anterioare, este lipsa prepoziţiei "pe" din faţa pronumelui relativ "care" cu funcţie de complement direct, atunci când acesta introduce o subordonată atributivă. S-a observat, astfel, frecvenţa unor construcţii de tipul "din informaţiile care le am până acum", în loc de forma corectă "din informaţiile pe care le am până acum".
"Mai ne corectăm" sau nu "ne mai corectăm"?
De