Europa de Est este în continuare vulnerabilă la şocurile valutare. Autorităţile de reglementare locale şi factorii de decizie politică sunt îngrijoraţi de creditele în valută, notează un blog pe teme economice al ziarului american The New York Times.Temerile că Ungaria nu se află pe drumul spre ruina fiscală păreau atenuate luni, după ce investitorii în obligaţiuni şi-au dat seama că problemele bugetare ale acestei ţări nu ajung la nivelul atins în Grecia. Dar temerea de
Europa de Est este în continuare vulnerabilă la şocurile valutare. Autorităţile de reglementare locale şi factorii de decizie politică sunt îngrijoraţi de creditele în valută, notează un blog pe teme economice al ziarului american The New York Times.
Temerile că Ungaria nu se află pe drumul spre ruina fiscală păreau atenuate luni, după ce investitorii în obligaţiuni şi-au dat seama că problemele bugetare ale acestei ţări nu ajung la nivelul atins în Grecia. Dar temerea de săptămâna trecută legată de o imposibilitate de plată a determinat comentarii indiscrete din partea unui oficial guvernamental ungar, care a subliniat un alt risc la care este expusă nu numai Ungaria, ci şi o mare parte din Europa de Est, şi care a îngrijorat deja factorii de decizie politică: creditele în valută.
Înainte ca actuala criză financiară să lovească Europa cu putere la sfârşitul anului 2008, est-europenii s-au dedat unui adevărat ''chef'' al cheltuielilor finanţate cu credite exprimate în euro, franci elveţieni şi chiar yeni japonezi.
Marele avantaj al împrumuturilor în valută este că acestea sunt adesea mult mai ieftine decât creditele în moneda naţională, care reflectă creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzii oficiale, predominant în ţări precum România.
Marele dezavantaj este că, atunci când moneda naţională suferă o devalorizare majoră, plata în condiţiil