Trupe de teatru din București, Botoșani, Suceava, Giurgiu, Iași, Suceava, Brașov și Constanța se întrec în talent, improvizație, dar și în mișcare scenică, interpretare.
Festivalul Naţional de Teatru pentru Elevi ce a început ieri dimineață la Constanța reuneşte 12 trupe de teatru din şcoli generale şi licee, selecționate din cele 35 prezente la preselecții. Festivalul este organizat pe două secțiuni – categoria liceu, cu texte în limba română și în limba engleză – teste clasice, dar și moderne, și categoria 7 – 15 ani.
Aflat la cea de-a doua edițe, concursul organizat de Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța are drept scop promovarea tinerilor talente, fiind o copie a celebrului festival „Hop“ de la Mangalia, dedicat studenților.
Improvizația-primul test
Festivalul a debutat, pe scena Teatrului Oleg Danovski, cu un atelier de improvizaţie. Regizorul Tiberiu Roşu, de la Teatrul pentru Copii Constanţa, i-a provocat pe tinerii actori să joace pe loc scene despre „exuberanţă“, „criză“ şi (cea mai inedită temă) „ceapă“.
„E aparent o joacă, însă improvizațiile lor au la bază multe cunoștiințe privind mișcarea scenică și modul de a transmite un mesaj pornind de la un simplu cuvânt“, spune Tiberiu Roșu. „Mișcarea teatrală din școli și licee a luat un avânt considerabil, iar multe trupe pot concura fără probleme la categoria dedicată profesioniștilor. Tinerii simt nevoia să comunice, să se exprime, iar teatrul este cea mai frumoasă artă care le permite acest lucru“.
Citiţi mai multe în!