Suprafaţa de spaţii logistice şi industriale care urmează să fie finalizată în acest an în România va fi de circa 150.000 de metri pătraţi, în scădere cu 25% faţă de anul trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară King Sturge. Cele mai multe proiecte vor fi dezvoltate în Bucureşti sau în apropiere, circa 100.000 de metri pătraţi, dar sunt parcuri în construcţie şi la Ploieşti şi Turda. "Piaţa este dictată încă de activitatea marilor retaileri, iar dezv
Suprafaţa de spaţii logistice şi industriale care urmează să fie finalizată în acest an în România va fi de circa 150.000 de metri pătraţi, în scădere cu 25% faţă de anul trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.
Cele mai multe proiecte vor fi dezvoltate în Bucureşti sau în apropiere, circa 100.000 de metri pătraţi, dar sunt parcuri în construcţie şi la Ploieşti şi Turda.
"Piaţa este dictată încă de activitatea marilor retaileri, iar dezvoltatorii se confruntă cu un grad de neocupare de 12-14%, ceea ce a dus la scăderea chiriilor de la 4,5-5 euro pe metru pătrat anul trecut la 4-4,25 euro pe metru pătrat în prezent, şi în unele cazuri şi sub 4 euro", a declarat Irina Iliescu, consultant în cadrul King Sturge.
Ea a explicat că din cauza gradului ridicat al spaţiilor neînchiriate, dezvoltatorii au fost forţaţi ca pe lângă reducerea chiriilor să ofere o serie de facilităţi pentru a rămâne competitivi pe piaţă.
Principalii clienţi vin prin relocare
Potrivit datelor King Sturge, în acest an, suprafaţa spaţiilor tranzacţionate este de 40.000 de metri pătraţi, în scădere faţă de ultimul trimestru din 2009 când închirierile au totalizat 53.000 de metri pătraţi.
"Anul acesta au fost mai multe tranzacţii, dar de dimensiuni mai mici. Cererile vin în special de la firmele de retail, de la companiile de distribuţie şi mai puţin de la cele de producţie