O adevărată avere va reveni federaţiei din ţara care va izbuti să câştige titlul mondial. Sursa: AP Photo
Nu mai puţin de 31 de milioane de dolari aşteaptă să intre în vistieria celei mai bune echipe din lume, în timp ce adversara din finală va încasa „doar” 24 de milioane. Nici a atinge faza semifinalelor nu pare a fi o afacere rea, întrucât echipa care se va situa pe treapta de bronz va fi premiată cu 20 de milioane, iar ocupanta locului patru - cu 18 milioane.
Acestea sunt cifrele comunicate de către FIFA, care a precizat că sfertfinalistele vor fi şi ele bine recompensate, cu câte 14 milioane. Suma pusă la bătaie de forul mondial pentru cele 32 de participante este de 420 de milioane dolari, una impresionantă, în condiţiile de criză economică globală, mai ales dacă ne raportăm şi la cuantumul ediţiei precedente, care a fost de 332 milioane.
În privinţa înţelegerilor dintre jucători şi federaţiile din ţările lor, cei mai fericiţi ar putea fi spaniolii, actualii campioni ai Europei, care au promisă, în cazul că vor deveni în premieră cei mai buni din lume, o primă fabuloasă, de 600.000 euro de persoană.
„Pumele” vor primi câte 520.000 de euro
Pe locul doi se află Argentina, cu 520.000 de euro, urmată de Anglia, cu 470.000 de euro, şi de Franţa - 390.000 de euro. Actualii campioni ai lumii, italienii, nu vor depăşi 240.000 de euro, iar Brazilia şi Germania au pregătiţi cu 10.000 de euro mai mult decât peninsularii.
O interesantă formă de stimulare au găsit gazdele sudafricane (câte 100.000 de dolari de împărţit între jucători pentru fiecare gol marcat, cu condiţia ca partida să nu fie pierdută).
La polul opus se află Elveţia, care va plăti doar 8.600 de euro pentru fiecare punct câştigat în grupe. Dacă se vor califica în optimile de finală, „ceasornicarii” vor fi recompensaţi cu câte 4