Columbofilia înseamnă pentru Dan Giosan ştiinţă şi artă, deopotrivă. Ştiinţă, prin cunoştiinţele acumulate, artă prin darul cu care te-ai născut, afirmă crescătorul de porumbei.
Profil:
Data naşterii: 21 martie 1975, Alba Iulia
Educație: Şcoala postilceală de electricieni
Starea civilă: căsătorit, un băiat de 2 ani
I-au plăcut întotdeauna animalele şi, în special, porumbeii. Din anul 1993 este membru în Asociaţia Columbofilă 1/1 Alba Iulia şi creşte în prezent peste 120 de porumbei voiajori, pe care îi pregăteşte doar pentru proba de maraton, întrecere în care porumbeii zboară şi peste 1000 de kilometri.
„La început participam cu porumbeii la diverse concursuri, doar de plăcere. Mă bucuram să-i văd că se întorc acasă, nu-i cronometram, nu aveam ceas special de competiţie. Acum, însă, apreciez, în primul rând, performanţa. Dacă porumbelul nu e competitiv, nu dau doi bani pe el. Dacă, însă, ia locul întâi, îl iau, îl pup şi-i spun: Eşti bărbat !“, afirmă Dan Giosan.
Locul 7 pe ţară cu porumbelul „Nurnberg“
Îşi pregăteşte porumbeii pentru maraton, etapă cu etapă. Puii îi înscrie la competiţii derulate pe distanţe de maximum 300 de kilometri, de la vârsta de 1 an la concursuri de 380 de kilometri, iar de la vârsta de 2 ani la etape de fond scurt (aproximativ 500 de kilometri). După această pregătire şi în funcţie de rezultate, selectează porumbeii şi, de la 3 ani, îi înscrie la probele de maraton.
„Acum 5-6 ani, când mi-a venit primul pui de la Nădlac, l-am notat cu roşu în caiet.Ulterior, când mi-a venit un altul de la Budapesta, aşa tare am strigat de bucurie, încât porumbelul a rămas o jumătate de oră blocat în faţa cuibarului. S-a speriat de strigătul meu. Bineînţeles, l-am notat şi pe el cu roşu, în caiet“, povesteşte Dan.
Cea mai remarcabilă performanţă pe care a avut-o până în prezent