CNAS prefigureaza schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor[...] La prima vedere, “economia” pe care o face CNAS pe seama buzunarului pacientului se incadreaza in pachetul de masuri anti-criza. In realitate, este o masura care are efecte in parte imprevizibile, adoptata inainte de a incerca o necesara imbunatatire a gestionarii fondurilor, scrie medicul Sorin Paveliu pe blogul sau.
CNAS va suporta un pret de referinta pe clase de medicamente spre deosebire de situatia actuala cand medicamentele se grupeaza pe identitatea substantei chimice active si a formei farmaceutice. Un exemplu: azi pentru comprimatele de simvastatina de 20 mg (unul din cele mai utilizate medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiilor) se suporta 90% din pretul medicamentului cu pretul cel mai mic – respectiv 0,43 RON pentru o tableta al carei cel mai mic cost este de 0,48 RON (pretul producatorului BLUEFISH PHARMACEUTICALS AB din SUEDIA – in exemplul de fata).
In cazul in care pacientul, din proprie initiativa sau la indicatia medicului va dori aceeasi substanta, in aceeasi forma de prezentare, dar de la producatorul produsului original (MSD) – care-l comercializeaza la 0,9 RON pentru o tableta, va trebui sa plateasca 0,57 (0,9- 0,43 ) RON din buzunar pentru fiecare tableta. Acest mod de compensare se bazeaza pe faptul ca, indiferent de pret, medicamentele generice (copii) sunt certificate de ANM sau de EMEA ( Agentia nationala sau europeana a medicamentului) ca fiind bioechivalente si drept urmare echivalente terapeutic.
De la 1 iulie sistemul urmeaza a se schimba, un pret minim de compensare urmand a fi stabilit pentru mai multe medicamente din aceeasi clasa terapeutica, insa cu substante chimice diferite.
Dusmanul” tintit de CNAS il reprezinta medicamentele inovative
“Dusmanul” tintit de CNAS il reprezinta medicamentele