Pentru că, în ciuda impresiei generalizate, corupţia nu s-a născut la noi în ogradă şi pentru că e de datoria societăţii civile să extermine acest balaur cu o mie de capete, vă pun la dispoziţie un material interesant şi cu potenţial reformator. Peter Eigen, directorul World Bank din Nairobi îşi expune experienţa proprie şi măsurile prin intermediul cărora a înţeles să contraatace corupţia – i.e abuzul de putere în folosul propriu - în ţările din America de Sud şi din Africa, acolo unde corupţia a atins cote demne de invidia demnitarilor noştri.
Fondatorul Transparency International ne asigură că cea mai eficientă metodă de combatere a corupţiei este aceea de a o face cunoscută, de a-i face conştienţi pe cei afectaţi atât de existenţa sa, cât şi de acţiunile concrete care pot fi întreprinse. Într-un discurs echilibrat şi de aceea poate, lipsit de strălucire, Peter Eigen aduce în discuţie cazuri concrete de proiecte de miliarde de dolari care nu numai că nu şi-au atins obiectivele promovate, dar au adus cu sine consecinţe extrem de dăunătoare şi uneori, ireversibile.
A, şi, atenţie, dacă îi veţi acorda un sfert de oră, veţi avea surpriza să vi se spulbere cel puţin două mituri: ce se întâmplă la noi nu s-ar putea întâmpla niciodată în Germania, de exemplu. Sau ideea că în mediul privat nu există corupţie. Or, veţi afla că acest fenomen este acceptabil pentru nemţi, francezi sau canadieni atâta timp cât nu se întâmplă la ei acasă şi dacă corporaţiile pătate astfel aduc bani la buget.
S-ar putea să nu fiţi de acord cu soluţiile sugerate sau să vi se pară că nu sunt potrivite pentru contextul românesc. Merită totuşi să vedeţi ce au făcut unii care s-au săturat să stea cu mâinile în sân şi să se plângă şi au trecut la acţiune.
How to expose the corrupt Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
Pentru că, în ciuda impresiei generalizate, coru