Cei care suna abuziv la numarul unic de urgenta 112 de cel putin sase ori intr-o zi de pe mobil si de cel putin doua ori de pe fix vor avea apelurile la acest numar redirectionate timp de 5 zile catre un serviciu de raspuns automat, inainte ca apelurile sa mai fie preluate de operatorii 112, se arata intr-un proiect supus spre consultare publica de autoritatea de reglementare in comunicatii. In plus, cei care suna de cel putin doua ori abuziv la 112 de pe mobil vor primi un SMS scurt de avertizare ca incalca legea. Costurile de implementare vor fi suportate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), administratorul sistemului 112.
Masurile urmeaza a fi luate in functie de numarul apelurilor abuzive realizate in cursul aceleiasi zile de catre un apelant.
Masurile propuse pentru cei care fac farse la 112 de pe telefonul mobil
In cazul telefoniei mobile, proiectul scos spre consultare publica propune ca abonatii care dau cel putin 2 apeluri abuzive in cursul aceleiasi zile sa primeasca un mesaj prin care sa fie avertizati cu privire la incalcarea legii:
„Ati apelat abuziv serviciul de urgenta 112. Conform prevederilor legale apelarea abuziva a numarului 112 se pedepseste cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei”.
In cazul abonatilor care au apelat abuziv serviciul de urgenta de cel putin 6 ori in cursul aceleiasi zile, suplimentar fata de transmiterea mesajului scurt, apelurile vor fi redirectionate, timp de 5 zile, catre un serviciu automatizat IVR (Interactive Voice Response = Sistem de Raspuns Automat), inainte ca apelul sa fie transferat catre un operator 112.
Masurile propuse pentru cei care suna abuziv la 112 de pe telefonul fix
In cazul apelurilor abuzive din retelele de telefonie fixa, cand sunt inregistrate 2 asemenea apeluri in aceeasi zi, se propune redirectionarea, timp de 5 zile, a apelurilor ca