Conducerea instituţiei nu s-a ostenit să depună la Casa de Asigurări certificarea necesară decontării investigaţiilor radiologice. În loc să certifice aparatul radiologic, şefii unităţii au certificat trei şorţuri radiologice de protecţie. În aceste condiţii, Casa de Asigurări nu mai decontează radiografiile.
La Radiologia din ambulatoriul Spitalului Judeţean vin zilnic peste 20 de pacienţi. Până la începutul acestei luni, zece dintre investigaţii se făceau gratuit, fiind decontate din bugetul Casei de Asigurări. Pentru că, la data începerii contractării, respectiv în luna aprilie, spitalul nu avea nici certificare RENAR pe standard ISO şi nici aviz OTDM, oficialii Casei au amânat semnarea contractului.
„Joi va avea loc o şedinţă a Comitetului Director pentru a stabili ce tarife vom practica pentru investigaţiile radiologice începând cu 15 iunie. Casa a refuzat să semeneze contractul cu toate că noi am depus documentaţia necesară iar cei care vor avea de suferit sunt pacienţii, care nu vor mai beneficia de gratuitate", susţine Nicolae Moise, managerul Spitalului Judeţean Focşani.
Tarifele practicate în prezent pentru diverse tipuri de investigaţii radiologice erau cuprinse între 40 şi 55 de lei.
Conducerea spitalului a apelat şi la prefectul judeţului pentru a-i face cunoscută situaţia.
Reprezentanţii CAS Vrancea spun însă că situaţia este cu totul alta. „Conducerea spitalului trebuia să demareze procesul de acreditare ISO şi avizarea OTDM înainte de începerea procesului de contractare, respectiv de 1 aprilie 2010. Pe 26 aprilie, spitalul ne-a trimis o adresă prin care ne informa despre faptul că a depus documentaţia în vederea obţinerii celor două avize", a declarat Mihail Copaci, directorul CAS Vrancea.
Mai mult, din documentele depuse de spital la CAS Vrancea rezultă că avizarea OTDM a fost făcută nu pentru aparatură ci pentru tr