Afacerile cumulate ale firmelor care au intrat in insolventa in primele patru luni ale anului cumuleaza in total 4 mld. euro, adica 1,5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Romania in 2008.
In perioada ianuarie - aprilie 5.725 de firme care aveau impreuna peste 100.000 de angajati au intrat in insolventa, potrivit Mediafax, pe baza datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Dintre acestea, aproape trei sferturi (74%) sunt microintreprinderile, care au mai putin de noua angajati.
"Un procent de 95% din companiile mici au sanse mici sa se reorganizeze cu succes, pentru ca sunt situatii in care insolventa a fost ceruta de creditori si uneori nici nu ii mai gasim pe administratori. Numai 5% dintre acestia inteleg ca pot sa-si continue activitatea si accepta conditiile de restructurare", sustine Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania, responsabila cu reorganizarea retelei de magazine de incaltaminte Leonardo, dupa intrarea companiei in insolventa anul trecut. In 2009, peste 20.000 de firme locale au intrat in insolventa.
"Am cerut insolventa din mai multe motive, a scazut productia si am pierdut din clienti. Nu stim inca daca ne vom putea reorganiza pentru a supravietui, e prea devreme sa ne pronuntam", spune Alexandrina Petrec, contabilul producatorului de mobilier Nemo Pal Design din Alba Iulia. Compania avea in 2008 afaceri de 400.000 de euro si 21 de angajati, iar in prezent mai are10 salariati. Un numar de 42 de companii mari, cu peste 250 de angajati, au intrat in incapacitate de plata in primele patru luni ale anului, care aveau afaceri cumulate de 727 mil. euro si peste 45.700 de angajati. Recent, unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata locala, Diverta, alaturi de librariile Humanitas si Carturesti, a cerut insolventa, desi a luat o serie de masuri de reducere