Băncile din ţara noastră continuă să manifeste prudenţă în acordarea creditelor corporate, sunt de părere patronatele, care se plâng că-şi desfăşoară cu greu activitatea, în condiţiile în care nu au aproape deloc acces la finanţare.
Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronate din România, ne-a declarat: "În primul trimestru al anului, băncile comerciale din România au făcut un profit cumulat de 100 milioane de euro, dar nu prin credite acordate industriei şi populaţiei, ci prin împrumuturi către stat, care a luat câte un miliard de euro în lunile ianuarie, februarie, martie."
Reprezentul Patronatelor a subliniat că firmele întâmpină greutăţi nu numai din cauza lipsei de finanţări, dar şi pentru că sunt obligate să achite TVA către stat la emiterea facturilor, şi nu la încasarea lor.
La toate acestea se adaugă datoriile enorme pe care administraţiile publice locale şi centrale le au către mediul privat, în contul unor comenzi pentru construcţii, montaj şi achiziţii publice, a precizat Agathon, adăugând: "Am cerut o compensare a datoriilor mediului privat către stat, sub formă de TVA, cu restanţele statului către companii, însă propunerea noastră nu a fost receptată."
Purtătorul de cuvânt al Alianţei consideră că "CEC" şi "EximBank" "sunt o jucărie acum, pentru că nu acordă credite, întrucât nu au bani", motiv pentru care ar trebui capitalizate.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele "CEC Bank", ne-a declarat că soldul creditelor acordate de bancă a crescut cu 15% anul trecut, în timp ce nivelul creditării a scăzut cu 3,6% la nivel de piaţă.
Domnia sa a menţionat: " Soldul total al creditelor acordate de < CEC Bank > a fost de 9,4 miliarde lei în 2009, din care 4,2 miliarde lei s-au îndreptat către persoane juridice. Portofoliul creditelor corporate este următorul: 16% au mers în agricultură, 21% către c