Guvernul de la Budapesta se gandeste sa introduca o taxa temporara pentru banci si anunta ca va fi nevoit sa ia masuri suplimentare de austeritate, care vor echivala cu 1-1,5% din PIB, in incercarea de a respecta tinta de deficit bugetar convenita alaturi de creditorii internationali ai tarii, a declarat ministrul ungar de economie si finante Gyorgy Matolcsy, citat de Bloomberg.
Premierul ungar Viktor Orban a spus ca taxa pe profitul bancilor va fi lansata anul acesta si va fi eliminata abia peste trei ani, urmand sa majoreze veniturile la bugetul de stat cu 200 mld. forinti (700 mil. euro). O astfel de taxa ar urma sa taie cu circa o treime profiturile bancilor, conform informatiilor aparute luni in presa maghiara.
Printre celelalte masuri fiscale pe care oficialii de la Budapesta au anuntat ca vor sa le introduca se numara si micsorarea impozitului pe profit la 10% pentru companiile care obtin un profit de pana la 500 mil. forinti (1,74 mil. euro), care se va adresa astfel in special intreprinderilor mici si mijlocii. In urmatorii doi ani va fi introdusa si o taxa unica pe veniturile personale de 16%, similara celei din Romania.
Cabinetul condus de Orban a renuntat la ideea de a mai relaxa deficitul bugetar, dupa ce comentariile de saptamana trecuta ale unor politicieni ungari, care au asociat situatia Ungariei cu cea a Greciei, au panicat investitorii.
Acestia au inceput sa vanda masiv actiuni, obligatiuni maghiare, dar si forinti. "Trebuie sa mentinem deficitul in limita a 3,8% (din PIB - n.red.) pentru ca pietele financiare nu ar accepta o gaura bugetara mai mare", a explicat Matolcsy.
Masurile suplimentare sunt necesare pentru ca "toate sursele de venit vor fi mai mici: impozitul pe profit, impozitul pe venit personal, accizele", potrivit ministrului ungar de economie si finante.
Agentiile de rating stau la panda
Ce este