România a intrat în top 10 al ţărilor cu risc de faliment
Schnecker: Suntem aici pentru că nu avem o coerenţă în politica economică şi cea fiscală
Agathon: Ar trebui să ne gândim cum să menţinem investitorii străini în ţară, nu cum să mai atragem
Potrivit unui indice care supraveghează riscurile ţărilor de a intra în faliment, calculat cu ajutorul cotaţiilor CDS pe 5 ani, România se află pe locul 9, arată site-ul cmavision.com. Astfel, indicele CPD (probabilitatea cumulativă de default) al României a atins, ieri, un nivel de 23, 99%, ceea ce a făcut să ne urce în top 10 al ţărilor cu risc de faliment. Pe primul loc este Venezuela, urmată de Argentina, Grecia şi Pakistan. Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, România este clasată mai rău decât Ungaria.
Experţii susţin că am intrat în top 10 pentru că avem riscuri foarte mari din cauza politicilor fiscale şi economice precare. ''E normal ca România să fie văzută rău de investitorii străini pentru că nu avem măsuri coerente. În plus, într-un top mondial e normal ca România să fie clasată pe locul 9. CDS este un coeficient de risc, iar noi stăm foarte prost în ceea ce priveşte riscurile de ţară, iar asta nu face altceva decât să sperie investitorii. Suntem pe locul 9 pentru că nu avem o coerenţă în politica economică şi cea fiscală, care ne creează riscuri majore la nivel european şi mondial'', a declarat, pentru Curierul Naţional, consultantul financiar Niels Schnecker.
Totodată, acesta ne-a menţionat că ''în România nu e un pericol de investiţii, ci costul investiţiilor sunt foarte mari, iar investitorii au o oarecare reticenţă de a veni la noi''.
Pe de altă parte, Dan Matei Agathon susţine că nu este normal ca România să fie văzută mai rău ca alte ţări europene, care chiar au mari probleme cu datoriile externe.
''Ceea ce mi se pare foarte ciudat este că suntem