Filmul „Felicia, înainte de toate" va avea premiera vineri în România, după ce s-a bucurat de succes la Festivalul TIFF de la Cluj şi la alte evenimente din Europa şi America.
Doi tineri regizori, unul olandez, unul român, s-au întâlnit şi au făcut un film românesc în care eroina principală vorbeşte într-o proporţie de 15% în olandeză.
Răzvan Rădulescu: Dacă fi fost regizat de altcineva ar fi fost păgubos
Filmul începe cu două semnături: Rădulescu&De Raaf. Ambii au debutat ca regizori cu acest lungmetraj, după o relaţie profesională de peste şase ani, cum a declarat Răzvan Rădulescu pentru România Liberă. „Am lucrat mai multe scenarii împreună şi ne-am tot gândit cum am vrea să arate, pentru noi, cinemaul", spune De Raaf, în timp ce Răzvan Rădulescu explică de ce au ales să regizeze ei filmul şi nu doar să-i scrie scenariul: „Filmul s-a născut o dată cu povestea şi, dacă o poveste atât de personală ar fi fost regizată de altcineva, ar fi fost păgubos pentru amândoi să zici la final că nu arată aşa cum ai fi vrut".
Povestea Feliciei
Personajul Felicia a plecat din ţară de 19 ani, în 1989, stabilindu-se în Olanda. Povestea particulară a Feliciei (Ozana Oancea) devine una universală: stângăcia în comunicarea dintre un copil matur, de 40 de ani, cu părinţii săi în condiţiile în care se văd doar două săptămâni pe an. Felicia este gata de întoarcerea acasă, în Amsterdam, de unde a doua zi trebuie să-şi ia copilul din tabără. Micile încurcături care apar înainte de a pleca spre aeroport o fac să piardă avionul. Între timp, încearcă să-şi convingă fostul soţ, olandez, să meargă el să ia copilul din tabără. Mama (Ileana Cernat) încearcă să o ajute, însă reproşurile, de cele mai multe ori subtile, o irită din ce în ce mai mult, într-un final sufocând-o pe Felicia. Tatăl (Vasile Menzel), bolnav, este foarte delicat, şi se lasă purtat de dominaţia s