„Holzindustrie Schweighofer“ a finalizat, la fabrica de prelucrare a lemnului de la Sebeş, construcţia unei centrale de producere a energiei electrice şi termice pe bază de biomasă. Energia se va obţine din reziduuri industriale, scoarţa şi tocătura din prelucrarea buştenilor
Centrala este a doua a grupului austriac în România, după unitatea pusă în funcţiune anul trecut la Rădăuţi. „Centrala se află în prezent în probe tehnice şi va fi pusă în funcţiune în această vară“, a declarat directorul executiv al fabricii Schweighofer de la Sebeş, Cosmin Capră.
Centrala are o putere 32 MW şi va fi amplasată pe platforma industrială Sebeş, aflată în proprietatea companiei austriece, liderul de piaţă din industria de prelucrare a lemnului din România. Potrivit ANRE licenţa pentru noua centrală a intrat în vigoare la 3 iunie şi este valabilă până la 31 decembrie 2010. Investiţia preconizată anul trecut într-o astfel de centrală era de 25-30 milioane de euro.
„Nouă centrală va reduce costurile companiei, iar noi vom expolata la maxim produsele. Ca biomasă se folosesc reziduuri industriale, coaja şi tocătura din prelucrarea buştenilor, dar şi resturi de exploatare, vârfuri şi tocătură de la arbori. Energia termică rezultată într-o astfel de centrală o vom folosi pentru fabrică, iar curentull îl vom vinde“, a completat directorul executiv.
Energie electrică vândută
Investiţia estimată în centrala de cogenerare (energie electrică şi termică) de la Sebeş, cu o capacitate de 32 MW (8,5 MW electric şi 24 MW termic), este de circa 30 de milioane de euro. Centrala funcţionează cu biomasă: scoarţă de copaci, aşchii de lemn, crengi şi resturi rezultate din prelucrarea lemnului. Energia termică rezultată va fi utilizată în cadrul fabricii pentru uscarea lemnului, iar energia electrică va fi livrată în sistemul energetic naţional.
„Căldura este folosită pe