Prima poziţie oficială postelectorală a PNL s-a produs la 26 mai 1990, în cadrul unei conferinţe susţinute de Radu Câmpeanu, la Hotelul Intercontinental. Întrevederea cu presa i-a prilejuit preşedintelui liberal remarce acide la adresa noii puteri.
La "propunerea" Frontului ca Radu Câmpeanu să devină "preşedintele maghiarilor" (PNL şi UDMR încheiaseră o alianţă electorală), s-a replicat cu lozinca "Ion Iliescu, preşedinte al romilor". În ciuda atacurilor din mass-media, liberalii anunţau o opoziţie "de moderaţie şi echilibru, de critică nu sistematică, ci constructivă, pe principii tradiţional-liberale".
La începutul lunii iunie, PNL a convocat delegaţia permanentă la o întrunire, cu participarea conducerii centrale, a şefilor organizaţiilor municipiului Bucureşti, a sectoarelor şi a judeţelor, a membrilor Biroului Executiv al Secretariatului, a consilierilor politici, deputaţilor şi senatorilor. Adică, toată floarea vestită a liberalilor.
Scrutând viitorul, Radu Câmpeanu, care a deschis lucrările conferinţei, a trasat sarcinile PNL. "Vom avea misiunea dificilă de a pătrunde în zonele electoratului sătesc şi muncitoresc, declara liderul liberal.
Avem obligaţia să le explicăm ţăranilor şi muncitorilor opţiunile PNL pe plan economic şi social. Să-i facem să înţeleagă că tot ce propunem este spre binele lor. Între timp vor interveni alegerile pentru administraţia locală, a căror importanţă este vitală. O lege va fi elaborată de Parlament."
Deşi dezamăgit de rezultatul alegerilor generale, vorbitorul vedea partea plină a paharului. În patru luni, PNL înfiinţase organizaţii în mai toate judeţele ţării şi obţinuse un scor electoral onorabil. Totuşi se preconizau şi măsuri interne de organizare a partidului.
În fiecare judeţ, un liberal era responsabil de domeniul "comunicare şi informaţii". Pentru am