Bugetarii spanioli au ieşit marţi în stradă, pentru a protesta faţă de reducerile de cheltuieli anunţate de Guvern, în timp ce sindicatele germane au convocat demonstraţii în masă în weekend, după ce Berlinul a prezentat propriul său program de austeritate săptămâna aceasta, relatează EUobserver.
Valul de reducere a cheltuielilor care afectează Europa a dus deja anul acesta la greve în lume, din Irlanda până în Grecia. Şi la Bruxelles au avut loc proteste marţi.
Spania
Protestatarii s-au strâns în Barcelona, Madrid, Valencia şi în alte oraşe din ţară pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de planurile guvernului socialist de a reduce deficitul ţării cu 15 miliarde de euro pe o perioadă de doi ani.
Măsurile includ o reducere cu 5% a salariilor bugetarilor, suspendarea mecanismului de ajustare automată a pensiilor la inflaţie, suspendarea sumelor plătite părinţilor la naşterea copiilor şi reducerea finanţării regionale cu 1,2 miliarde de euro.
Protestatarii au acuzat Guvernul că nu a administrat corect criza şi susţin că măsurile anunţate ar afecta în proporţie prea mare muncitorii din sectorul public.
Noi nu suntem responsabili pentru criză. Nu noi suntem cei care vor plăti pentru ea, scria pe o pancartă.
Sindicatele spaniole au declarat că între 75% şi 80% dintre muncitorii din sectorul public au participat la greva de o zi, dar Ministerul Muncii a vorbit de 16%, precizând că sistemul de transport public a fost practic neafectat. Aproximativ 2,5 milioane de spanioli lucrează în sectorul public, potrivit EUobserver.
Guvernul spaniol este supus la presiuni intense din partea pieţelor financiare şi a Bruxelles-ului pentru a-şi schimba situaţia economică, după o scădere semnificativă a calificativelor acordate de agenţiile de rating, ce a dus la o scumpire a creditelor.
Piaţa imobiliară din Spania, la fel c