Reevaluarea bugetelor unor companii de stat va presupune reducerea plafonului de cheltuieli cu salariile decis iniţial pentru 2010, astfel că şefii unităţilor vor fi obligaţi să aleagă între tăieri de salarii şi concedieri, Guvernul neavând altă formă legală pentru a reduce salarii în aceste firme. "Nu există o formă legală pentru a reduce cu 25% salariile în companiile de stat, dar prin bugetele care urmează să fie reevaluate de Guvern vor fi reduse cheltuielile cu salari
Reevaluarea bugetelor unor companii de stat va presupune reducerea plafonului de cheltuieli cu salariile decis iniţial pentru 2010, astfel că şefii unităţilor vor fi obligaţi să aleagă între tăieri de salarii şi concedieri, Guvernul neavând altă formă legală pentru a reduce salarii în aceste firme.
"Nu există o formă legală pentru a reduce cu 25% salariile în companiile de stat, dar prin bugetele care urmează să fie reevaluate de Guvern vor fi reduse cheltuielile cu salariile, pentru a forţa ca în aceste companii să se opteze între diminuarea salariilor sau concedieri", au declarat, miercuri, surse guvernamentale.
Surse oficiale au declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, Executivul constatând că salariile nu pot fi reduse cu 25% în aceste unităţi.
Plafonul salarial va depăşi cu mult salariul mediu pe economie, urmând să fie stabilit cel mai probabil la peste 5.000 lei.
Procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.
"Adu