Investiţiile străine în sectorul energetic ar putea creşte semnificativ dacă sectorul ar avea parte de susţinere din partea statului şi de liberalizarea totală a pieţei de profil. România continuă să fie o zonă atractivă pentru companiile străine din sectorul energetic. După mulţi ani în care investiţiile în această industrie au fost ca şi inexistente, liberalizarea pieţei este ultimul punct important cerut de investitorii străini pentru demararea unor proiecte important
Investiţiile străine în sectorul energetic ar putea creşte semnificativ dacă sectorul ar avea parte de susţinere din partea statului şi de liberalizarea totală a pieţei de profil.
România continuă să fie o zonă atractivă pentru companiile străine din sectorul energetic. După mulţi ani în care investiţiile în această industrie au fost ca şi inexistente, liberalizarea pieţei este ultimul punct important cerut de investitorii străini pentru demararea unor proiecte importante la noi.
„Sunt puţine ţări în regiune cu aceleaşi avantaje ca România“, spune Frank Hajdinjak, şeful diviziei din România a E.ON, într-un studiu Reuters citat de Mediafax. „Țara dispune de propriul petrol, gaz, cărbune, de potenţial enorm pentru energie regenerabilă şi este localizată strategic în regiune cu legături la alte pieţe. Există însă un climat prietenos pentru investitori în România în acest moment? Din păcate, nu“, completează Hajdinjak. Cu toate acestea, investiţiile în producţia de energie programate nu sunt stopate, dimpotrivă.
OMV Petrom este una dintre companiile care au demarat deja astfel de investiţii. Pe lângă proiectul de generare de electricitate din surse eoliene din Dobrogea, de 45 MW, unde, în acest scop, a fost deja achiziţionată compania Wind Power Park, Petrom urmează să înceapă şi construcţia din cadrul „Proiectului de centrală electrică în cogenerare în ciclu combinat“, de 860