Dupa eliminarea ajutoarelor de stat, incepand cu ianuarie, producatorii agricoli s-au confruntat si cu scaderea preturilor la cereale, graul ajungand sa se tranzactioneze in prezent cu 10% sub nivelul din prima parte a lui 2009, cand era 106 euro (540 de lei)/tona.
In paralel, cei mai multi agricultori au renuntat la investitii, nemaiavand capital sau pentru ca nu au mai reusit sa se "puna de acord" cu bancile. In aceste conditii, singura veste buna au primit-o acum, in apropierea perioadei de recoltare, cand lucrurile au devenit mai clare - productia este mult mai buna decat in 2009. Sunt cateva voci care se hazardeaza chiar sa anunte "productie record".
Ploaia aduce peste 6 tone grau/ha marilor fermieri
"La culturile de toamna vom avea culturi record, dar pentru asta nu avem niciun fel de merit. Ploile din toamna, zapada din iarna si primavara care a continuat sa fie umeda au fost principalii factori de crestere a productiei. La rapita vom avea 4 tone la hectar, iar la grau cel putin 6 tone", a declarat Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom Dolj, care exploateaza in total 23.000 de hectare, dintre care 4.000 in proprietate.
Anghel este de parere ca productia medie de grau din Romania va fi insa la jumatate, dar si asa va depasi nivelul atins in 2009, de 2,3 tone la hectar (5,2 tone - productia totala). La o suprafata de 2 mil. ha cultivata cu grau, Romania va recolta circa 6 mil. tone din aceasta cultura. Acelasi volum a fost estimat si de Alfred C. Toepfer, cel mai mare comerciant agricol la nivel local, cu afaceri de peste 350 mil. euro, intr-unul din rapoartele sale anuale la nivel global facut public la 16 aprilie 2010. Mai mult, Toepfer pluseaza, chiar daca este foarte devreme, si anunta o crestere usoara a volumului de cereale cu circa 500.000 de tone la nivel local.
Si Culita Tarata, care cultiva pe 65.000 de hect