Se încheie anul şcolar şi 45% dintre şcolile coordonatoare din Argeş n-au reuşit să-şi rezolve problemele legate de igienă şi siguranţă. Dacă atunci când şi-au deschis porţile, au promis că vor face tot posibilul pentru ca elevii să studieze în condiţii normale, iată că nici până în ceasul al doisprezecelea n-au primit autorizaţiile sanitare.
În septembrie 2009, dintre cele 893 de şcoli şi grădiniţe aflate în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, 300 nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. Acum, la încheierea anului şcolar, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Astfel că, din cele 236 de unităţi situate în zona rurală, care nu primiseră undă verde de la Sanepid, doar 13 au reuşit pe parcursul anului să respecte condiţiile impuse şi să primească autorizaţia. Restul, Dumnezeu cu mila.
Şcolile de la ţară, fără apă şi toalete
La ţară situaţia este jalnică. Aici principalele motive pentru care unităţile nu au primit aviz sanitar sunt legate de lipsa apei potabile curente, a toaletelor igienizate, de condiţiile insalubre şi, mai ales, de starea jalnică a clădirilor în care nu s-a mai investit niciun ban de ani buni.
„În comuna Recea este Şcoala Goleasca. Aici au studiat în acest an 5-6 elevi. Vă daţi seama că din acest motiv nu se puteau face investiţii, pentru că acum interesul este ca elevii să fie mutaţi. Dar şcoala nu a primit din partea noastră autorizaţie din cauza lipsei apei curente”, spune dr. Anca Alexandrescu, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.
Nici în alte şcoli de la ţară situaţia nu este mai roz. Unităţile din Cotmeana, Mălureni şi Bălileşti nu au fost nici ele autorizate tot din cauză că nu dispun de apă potabilă. Aşa că, pentru a putea duce la bun sfârşit anul şcolar, unităţile au fost obligate să le asigure elevilor condiţii cât de cât acceptabile din punct de vedere al igienei.