Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut guvernului să analizeze posibilitatea de a reduce numărul funcţionarilor publici cu 20 la sută.
Planul liderului de la Kremlin nu va duce însă la o reducere substanţială a armatei de bugetari. Rândurile acesteia s-au dublat în ultimii doi ani, deşi numeroşi politicieni şi lideri regionali au tot vorbit despre asemenea măsuri. Potrivit preşedintelui Camerei inferioare a Parlamentului rus, Boris Grîzlov, o reducere cu 20 la sută a funcţionarilor federali va aduce o economie la buget de 50 de miliarde de ruble pe an (1,3 miliarde de euro).
Anul trecut, în plin vârf de criză, administraţia regiunilor Ulianovsk şi Nijni-Novgorod, ca şi republicile Altai şi Tatarstan intenţionau să-şi reducă presonalul din administraţiile regionale cu 10-20 la sută pentru a economisi două miliarde de ruble (47 de milioane de euro) din bugetele regionale. Cu toate acestea, cifrele nu arată bine. Potrivit Serviciului Federal de Statistică (Rosstat), între octombrie 2008 şi octombrie 2009, numărul funcţionarilor a crescut cu 2,5 la sută, ajungând la 868.000 de persoane. Pe parcursul a zece ani, aparatul funcţionăresc aproape s-a dublat.
În ceea ce priveşte Ministerul de Interne şi Armata, aici lucrurile stau diferit. Scăderea efectivelor acestor structuri de forţă este inevitabilă deoarece nu-şi îndeplinesc în mod corect obligaţiile", spune Aleksandr Kinev, şeful de programe regionale al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Politicii de Informare. În plus, comprimarea nu înseamnă că rămâi fără slujbă. De exemplu, viceminiştrii Apărării, Nikolai Pankov şi Vladimir Popovkin, au părăsit serviciul activ al armatei la sfârşitul lunii martie, iar acum lucrează tot în sectorul public. „Până acum, reducerea s-a făcut doar prin blocarea posturilor vacante şi pensionare", a subliniat expertul.
O tăiere considerabilă a aparatului funcţionarilor p