* Comitet de criză pentru salvarea agriculturii
Vremurile de tristă amintire de la sfârşitul anilor `90 când porcii ajunseseră să roadă barele de oţel ale grajdurilor şi chiar să se mănânce între ei s-ar putea repeta anul acesta, tot mai mulţi fermieri reclamând că nu mai au bani cu care să asigure hrana animalelor. Din cauză că o parte din subvenţiile de la buget au dispărut, piaţa s-a comprimat şi datoriile la bănci au crescut, o bună parte dintre zootehnişti au ajuns în imposibilitatea să asigure hrana animanelor şi se văd în situaţia să aleagă între două rele ca să-şi continue afacerile: fie să reducă raţiile de hrană, fapt ce le-ar reduce substanţial vânzările de carne, fie să-şi sacrifice animalele.
"Fermierii nu mai au bani să asigure hrana animalelor şi este posibil ca în multe dintre ferme, raţiile cu hrană pentru porci să se reducă", ne-a declarat Stanca Tudor, directorul general al Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP). Reducerea raţiilor cu hrană ar decima, practic, efectivele de animale şi ar avea un impact semnificativ asupra afecerilor fermierilor din cauză că va scădea atât calitatea cărnii obţinute, cât şi cantitatea acesteia.
De asemenea, Tudor Stanca a subliniat că, la ora actuală, foarte mulţi dintre proprietarii de ferme se văd nevoiţi să-şi sacrifice animalele pentru că nu mai au fonduri cu care să le asigure hrana. "Din cauză că în primul trimestru al anului vânzările de carne au scăzut substanţial faţă de ultimele luni ale anului trecut, când a fost un vârf al vânzărilor, iar piaţa s-a comprimat, există foarte multe animale în surplus care urmează să fie sacrificate pentru că fermierii nu mai au resurse să le asigura hrana", subliniază directorul general al PRCP.
Domnia sa a estimat că efectivele de porci, din fermele care vând pentru piaţă, vor scădea anul acesta, din cauza lipsei hranei, cu 30% faţă de cele de