Societatile de brokeraj s-au grabit sa vanda actiuni ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in prima zi de tranzactionare a acestora, ducand pretul in jos, de la aproape 34 de lei in deschidere la un minim de 24,5 lei la finalul sedintei.
La acest pret, capitalizarea Bursei este de circa 44,4 mil. euro, plasand Bursa intre cele mai valoroase 20 de companii listate.
Prin cele 1.550 de tranzactii derulate ieri s-au transferat circa 5% din actiunile BVB, valoarea acestora ridicandu-se la aproape 10 mil. lei (2,35 mil. euro), in comparatie, cea mai lichida actiune de pe Bursa, SIF Oltenia (SIF5), a rulat ieri doar 1 mil. euro, interesul investitorilor gravitand in jurul titlurilor BVB, aceasta fiind prima listare dupa aproape doi ani de pauza, in care pe Bursa nu a mai venit marfa noua.
"Pe partea de vanzare cred ca s-au aflat brokerii care au acumulat pierderi in ultimii doi ani de criza, pentru care listarea Bursei a fost o gura de oxigen, permitandu-le sa-si mai acopere din datorii. Pentru niste actiuni pe care in principiu nu au dat nimic, orice pret era un pret bun", crede Nicolae Moroianu, director executiv in cadrul firmei de brokeraj BT Securities. Circa 70 de firme de brokeraj au primit in 2006 pachete de cate 1,4811% din actiunile BVB, in momentul in care Bursa a fost transformata din institutie de interes public in societate comerciala. O parte dintre acestea au vandut din actiuni, astfel ca in prezent firmele de brokeraj detin circa 80% din capitalul Bursei, iar restul de 20% sunt controlate de alte firme si de persoane fizice. Cele mai multe au asteptat insa listarea pentru a beneficia de o evaluare transparenta si pentru a fi sigure ca gasesc cumparatori.
Cei mai mari actionari ai BVB sunt brokerul Daniel Tepes, cu 4,5% din actiuni, si Mircea Musgociu din Targu Mures, cu 4,3% din actiuni, participatiile celor doi fiind evaluate dupa p