Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au constatat că în 41 de fântâni publice din şase comune apa nu este potabilă, în 11 arteziene concentraţia de amoniac fiind nepermis de mare. Vor fi recoltate şi reanalizate noi probe de apă după 30 de zile.
Inspectorii au recoltat 47 de probe de apă în comunele Chieşd, Bobota, Agrij, Sărmăşag, Măierişte şi Creaca, cerându-le autorităţilor locale să remedieze problemele prin curăţarea şi dezinfectarea apei. Analiza calităţii apei va fi reluată în 30 de zile, pentru a se determina dacă în fântânile arteziene concentraţia crescută de amoniac provine din sol sau este cauzată de infiltraţii.
În zona minieră, apa n-a fost niciodată potabilă
Primarul Ioan Cătană, aflat la cel de al cincilea mandat, susţine că în comuna Chieşd nu a existat niciodată apă potabilă, deoarece subsolul a fost exploatat pentru extracţia minieră. El spune că în fântânile arteziene, una amplasată pe liziera pădurii, iar cealaltă în parcul din centrul comunei, e puţin probabil să se fi infiltrat amoniac provenit din dejecţii de la animale. „Problema dejecţiilor ar putea exista în cazul fântânilor din curţile oamenilor, însă cea publică, adică arteziana din parc, de exemplu, este la 186 de metri adâncime”, afirmă Cătană.
Dombi Attila-Janos, edilul comunei Sărmăşag, declară că primăria a pus panouri de avertizare privind faptul că apa din fântânile arteziene este nepotabilă. „Ca şi în Zalău, ca şi oriunde, apa nu este potabilă. Noi am afişat, dar oamenii nu ţin cont de asta”, explică primarul.
Aducţiunile de apă potabilă, paralizate de criză
În comuna Agrij, conform viceprimarului Iulian Vlaicu, probleme cu apa potabilă ar exista doar în satul Răstolţul Deşert, unde se pregăteşte un proiect tehnic de alimentare cu apă. „La Agrij există alimentare cu apă, iar la Răstolţul acum se fac măsurători