…aflati maine, 10 iunie, la prezentarea studiului ”Are monitorizarea pe justitie efecte asupra politicii si politicenilor din Romania?” Ca unul care a participat la studiu, va pot asigura ca intrebarile si, banuiesc, raspunsurile sunt cat se poate de interesante. Intrebarea poate fi, in fond, reformulata simplu: mai stiu politicienii romani de frica Europei sau le-a trecut si MCV reprezinta o alta cheltuiala inutila a banilor europeni?
Iata si invitatia oficiala – astept rezultatele.
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) împreună cu Societatea Academică din România (SAR) evaluează efectele reale şi eficienţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniului Justiţiei agreat de Uniunea Europeană şi România.
În 10 iunie 2010 va fi lansat studiu cu privire la efectele pe care mecanismul de verificare le-a avut (sau pe care ar fi trebuit să le aibă) asupra instituțiilor politice și a partidelor din România. Studiul conține și rezultatele unui sondaj realizat printre experți și jurnaliști care au urmărit tematici legate de anti-corupție în ultimii ani. Majoritatea cred că România a îndeplinit într-o măsură limitată condiționalitățile UE aferente MCV, dar că simpla existență a acestuia a avut efecte pozitive: a contribuit de continuarea și declanșarea de noi anchete la nivel înalt.
Vă invităm joi, 10 iunie 2010, începând cu ora 10 la conferința de lansare a studiului.
Acesta este cel de-al doilea studiu din cadrul proiectului.
Evenimentul se va desfășura la Hotelul Capital Plaza, Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 54, sector 1, București. Evaluarea eficienţei Mecanismului UE de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei. Recomandări pentru perioada post-2009“, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societăţii civile