Tânărul crede că acest sport l-a transformat. Claudiu este de părere că fiecare copil ar trebui educat în spiritul protejării şi respectării naturii.
Dacă în urmă cu trei-patru ani Claudiu Stoian ar fi fost întrebat ce este orientarea turistică şi ce crede despre ea, ar fi ridicat din umeri şi cu siguranţă ar fi spus o răutate la adresa celui curios. Acum lucrurile stau în cu totul alt mod. Tânărul este pasionat de turismul sportiv, iar fiecare competiţie de orientare reprezintă o adevărată provocare pentru el. „Sincer, am apucat pe această cale fără să vreau. I-am auzit pe colegii de clasă discutând despre un concurs de orientare turistică. Mai târziu, unul dintre ei s-a retras din competiţie şi atunci am ajuns eu pe listă în locul său. A fost un pas pe care nu-l regret câtuşi de puţin“, mărturiseşte liceanul.
Claudiu a reuşit să se descurce. A lăsat orgoliul deoparte şi a urmat cu sfinţenie sfaturile „veteranilor“. „Mi s-au părut foarte grele cerinţele concursului. Nu ştiam exact unde să merg şi ce trebuie să fac. Recunosc, poate din punct de vedere sportiv eram pregătit, dar la munte nu prea mă simţeam în apele mele“, povesteşte tânărul. Cu toate acestea, rezultatele competiţiei l-au uimit şi l-au ambiţionat peste măsură. Echipajul din Bacău a obţinut cel mai bun punctaj la Lacul Roşu, iar bobocul grupului nu şi-a mai încăput în piele de fericire. În anul care a urmat nu a avut nevoie de multe îndemnuri ca să se apuce serios de treabă. A început să se documenteze şi să se pregătească ca la carte pentru competiţia de orientare turistică.
„Cei lipsiţi de voinţă să stea acasă!“
„De data aceasta era vorba de un concurs la Întorsura Buzăului, la care participau şi echipaje din alte ţări. Scopul echipei din Bacău era acela să ocupe un loc pe podium“, explică liceanul. Cum era vorba de o activitate cu participare internaţională, şi cerin