Documente atasate:
Rezultatele studiului Ernst & Young (549 kB, fisier PDF)Managerii din Romania, spre deosebire de cei din Occident, nu se tem atat de mult de frauda, mita si coruptie. Potrivit unui studiu Ernst&Young, numai 29% dintre manageri au realizat o evaluare a riscului de frauda in ultimele 6 luni. Si asta in timp ce infractionalitatea economico-financiara a explodat pe fondul crizei.
Potrivit sondajului realizat de Ernst&Young in randul a 1.409 manageri din cadrul unor companii mari din 36 de tari, 72% dintre companii si-au evaluat riscurile privind fraudele in ultimii 2 ani. In Romania insa, numai 62% dintre firme si-au calculat riscurile in acest interval si doar 29% au facut-o in ultimele 6 luni.
Specialistii pun aceasta situatie pe seama faptului ca doar 4% din companiile romanesti au inregistrat o frauda semnificativa in ultimii doi ani, fata de 14% in cazul Europei Centrale si de Est si 16% la nivel global.
Expertii E&Y cred ca acest rezultat nu corespunde celorlalte sondaje si celorlalti indicatori privind existenta fraudelor in Romania, iar explicatiile ar putea tine de faptul ca sondajul vizeaza mai ales organizatii mari sau ca termenul de frauda nu este corect inteles.
"Acest rezultat nu corespunde celorlalte sondaje si celorlalti indicatori privind existenta fraudelor in Romania si nici experientei noastre in urma furnizarii de asistenta organizatiilor romanesti", afirma David Stulb, coordonator la nivel global al Departamentului pentru Investigarea Fraudelor si Litigiilor (FIDS) din cadrul Ernst & Young.
"Trebuie sa luam in considerare doua posibile explicatii pentru aceste rezultate: sondajul vizeaza organizatiile mari si prin urmare, o probabila preponderenta a societatilor multinationale care dispun de controale si politici anti-frauda mai stricte, iar in al doilea rand, prin