De frica scumpirii prefigurate a gigacaloriei, după reducerea subvenţiilor, mulţi aleg încălzirea individuală. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Speriaţi de reducerea veniturilor, dar şi că la iarnă ar putea plăti o gigacalorie de două sau chiar de trei ori mai scumpă, oamenii au început să se debranşeze de la reţeaua de termoficare. Fenomenul este mai amplu în localităţile unde regiile de termoficare au probleme financiare mari.
Mulţi s-au îndreptat spre achiziţia unei centrale pe gaz, un motiv de bucurie pentru furnizorii de centrale termice de apartament, cărora le-au crescut deja vânzările în acest an.
Vara îşi fac sanie
„În ultimele două luni am înregistrat vânzări peste aşteptări la centrale murale pe gaz. Credem noi că acest fapt se datorează faptului că au loc foarte multe debranşări în Braşov şi Târgu- Mureş, unde regiile de termoficare sunt în prag de colaps”, ne-a declarat Adrian Bălşanu, director regional de vânzări al diviziei de Termotehnică în cadrul Robert Bosch SRL.
Potrivit acestuia, măsurile anunţate de guvern de reducere a veniturilor, plus eventuala tăiere a subvenţiilor la căldură, care va face ca în iarnă gigacaloria să fie mai scumpă, îi determină pe români să se gândească din timp cum se vor încălzi la iarnă. „A trebuit să sporim comenzile la fabrică. În ultimele zile, am vândut sute de centrale pe zi”, a adăugat reprezentantul Bosch.
„Avem creşteri de 37% în vânzări de la începutul anului. Lumea se pregăteşte de iarnă. Retragerea subvenţiilor la căldură va duce la scumpirea apei calde vara şi, iarna, a căldurii”, ne-a declarat Sever Scarlat, general manager Baxi România. El se aşteaptă la debranşări masive în primăvara anului viitor, şi mai ales în provincie.
„Am simţit o creştere pe piaţă, acolo unde sunt probleme cu regiile de termoficare. La Târgu-Mureş e o oarecar