Lipsa vitaminei D din organism poate înrăutăţi bolile de inimă, astmul, diabetul, dar surplusul poate provoca hipertensiune sau infarct. Sursa: Hepta
Vitamina D permite organismului să absoarbă calciul din alimente, ceea ce face ca oasele să nu fie fragile. Cantitatea zilnică de vitamina D recomandată adul ţilor este de 200-400 de unităţi (mai ridicată la cei peste 50 de ani).
La copii, lucrurile diferă, putându-se depăşi 1.000 de unităţi pe zi în perioada rece din an pentru micuţii sub doi ani. Vitamina D poate fi produsă de organism când acesta este expus razelor solare (sunt suficiente 10 minute de expunere pe zi).
Copiii - reguli de administrare
Administrarea vitaminei D trebuie făcută începând cu cea de-a şaptea zi de viaţă a unui copil.
„Două picături pe zi sunt suficiente pentru un copil, o singură picătură conţinând 660 de unităţi de vitamina D. Până la un an şi jumătate-doi ani, copilul trebuie să ia zilnic două picături, iar după această vârstă, doar în lunile cu R, respectiv din septembrie până în aprilie. Dacă septembrie este o lună însorită, se poate însă amâna administrarea”, explică medicul primar pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti. Unii medici recomandă ca această suplimentare să se facă până la vârsta de 7 ani.
Nu e bine să faceţi exces, dar nici să aveţi deficienţă de vitamina D pentru a nu avea probleme de sănătate. „Insuficienţa vitaminei D în organismul copiilor se manifestă prin rahitism (fragilizarea oaselor), iar la adulţi prin osteoporoză şi osteomalacie: scade densitatea osoasă şi au loc fragilizarea şi fracturarea frec ventă a oaselor”, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.
„Am căzut din picioare”
„Urcam scările şi dintr-o dată am căzut din picioare şi nu am mai putut să mă ridic. Am crezu