Atragerea specialiştilor în mediul rural e un concept vehiculat de mai bine de un secol, fiind o idee perpetuată de regimul socialist şi dusă mai departe după 1989. Dacă, însă, în perioada prerevoluţionară satul românesc era populat cu specialişti datorită sistemului de repartiţii obligatorii, acum se merge pe ideea oferirii către tineri de facilităţi pe care majoritatea nu le-ar avea la oraş – cum ar fi, de exemplu, un acoperiş sigur deasupra capului. Aceasta este şi ideea proiectului „Zece case pentru specialişti”, dezvoltat de Guvern, prin care se vrea construirea de locuinţe pentru medicii, profesorii, poliţiştii, inginerii care nu sunt speriaţi de posibilitatea unui început de carieră în mediul rural. În prezent, însă, sindicaliştii timişeni din Învăţământ sau Sănătate spun că, atâta vreme cât se vorbeşte de desfiinţarea de şcoli şi spitale, acest program nu e mai mult decât o utopie.
„Momeală” pentru absolvenţi
Probabil şi din cauza ratei de depopulare a mediului rural şi a îmbătrânirii populaţiei în sate şi comune, la începutul acestui an Guvernul anunţa că va lansa un nou program de construcţie de locuinţe care vizează renaşterea satului romanesc, program numit „Zece case pentru specialişti”.
Ideea e simpă : respectivul program îşi propune să finanţeze construirea a zece case în fiecare comună, pentru specialiştii care sunt angajaţi în sectorul public în mediul rural : medici, profesori, ingineri sau poliţişti. Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, persoanele cu vârsta mai mică de 35 de ani vor avea prioritate în obţinerea unei case prin programul guvernamental.
Practic, prin acest demers se vrea atragerea către mediul rural a absolvenţilor de studii superioare pentru care problema locuinţei este una extrem de stringentă şi dificil de rezolvat la oraş.
Conform acestui program, casele vor fi realizate din bu