Preşedintele a cerut ieri Parlamentului să voteze moţiunea în acest weekend, pe motiv că s-ar depăşi termenele pentru dezbatere. Mircea Geoană a respins convocarea Birourilor Permanente, pentru devansarea moţiunii. Opoziţia îl acuză pe preşedinte de încălcarea separaţiei puterilor în stat.
Şeful statului a susţinut în scrisoarea trimisă ieri celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în plenul reunit, iar termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare. Textul a fost citit miercuri în Parlament.
Citiţi şi:
VIDEO Miliardarul George Soros: "Criza financiară este departe de a se fi încheiat"
Reprogramarea moţiunii pentru ziua de sâmbătă, aşa cum au cerut ieri şi democrat-liberalii, ar fi pus Opoziţia în dificultatea de a-şi mobiliza parlamentarii la vot. PDL a pregătit însă şi varianta de rezervă: va invoca neconstituţionalitatea dezbaterii moţiunii, dacă aceasta se va face la termenul stabilit deja de Legislativ. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele democrat-liberalilor Ioan Oltean.
Zoe Petre: „vrea să fie şef şi la Parlament"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a replicat că data dezbaterii şi votării moţiunii a fost stabilită pentru marţi, decizia fiind luată de Birourile Permanente în unanimitate. „Nu văd niciun motiv să schimbăm data dezbaterii moţiunii şi nu cred că va fi niciun Birou Permanent", a declarat Geoană. El a susţinut că preşedintele face un calcul politic în ideea în care discutarea moţiunii de cenzură sâmbătă ar prinde Opoziţia pe picior greşit şi ar diminua drastic şansele ca Guvernul să fie debarcat.
„Evident că este un tertip politic, pentru că parlamentarii sunt plecaţi în weekend", a comentat Geoană. Preşedintele Traian Băsescu nu are nicio prerogativă în privinţa Parlamentului, iar