Poveştile pe care urmează să le citiţi vă vor face rău. Mai întâi vi se vor înmuia genunchii, apoi o să simţiţi cum vă cuprinde o furie neputincioasă, iar, în cele din urmă, o să vi se împăienjenească ochii. Mie, cel puţin, aşa mi s-a întâmplat.
Da, între 12 şi 27 iunie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer propun bucureştenilor un exerciţiu de memorie asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Pasajul Universităţii va deveni pentru două săptămâni un loc al memoriei contestate, printr-o expoziţie care îşi propune să adune mărturii, imagini şi semne de întrebare asupra României mineriadelor.
Iată câteva dintre poveştile pe care le veţi descoperi acolo. Voi reveni mâine cu mărturii ale câtorva victime şi chiar cu confesiuni ale minerilor.
N.E., 39 ani, chimistă la Sintofarm
În dimineaţa zilei de 13 iunie, după ce şi-a făcut cumpărăturile, a ajuns, din curiozitate, în Piaţa Universităţii pentru că auzise de incidentele dintre forţele de ordine şi demonstranţi. În dreptul Cinematografului Luceafărul a fost bătută de forţele de ordine, fiind apoi transportată şi reţinută la Unitatea Militară de la Măgurele unde a dat o declaraţie, după care a fost eliberată. În dimineaţa zilei de 14 iunie, a fost atacată la domiciliu de un grup de mineri, introdusă într-un Aro şi reţinută timp de 5 zile la Unitatea Militară de la Măgurele. Pe 19 iunie, i s-a emis mandat de arestarea pe 30 zile, mandat care i-a fost prelungit până la data de 18 august 1990. La un an de la evenimente, i s-a comunicat în scris că trebuie să plătească o amendă de 1000 lei.
M. C., 19 ani, gestionar
În dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, M.C. mergea la Secţia 14 Poliţie pentru a-şi scoate cazierul judiciar necesar la angajare. A fost oprit de 2 bărbaţi în civil care l-au reţinut cu forţa în se