Îndeplinirea visul sud-coreenilor de a deveni a zecea naţiune din lume capabilă să ducă un satelit pe orbită va trebui să mai aştepte, după ce o rachetă a explodat imediat după lansare.
O rachetă sud-coreeană având la board un satelit destinat studiului efectelor schimbărilor climatice, a explodat, joi, 10 iunie, la două minute de la lansarea de pe o platformă a Centrului Spaţial Goheung. Deşi iniţial părea că lansarea a decurs fără incidente, contactul cu racheta s-a pierdut după atingerea altitudinii de 70km.
Lansarea rachetei a fost a doua tentativă sud-coreeană de a pune un satelit pe orbită, după ce, în luna august a anului trecut, o primă încercare a eşuat. După ce China, India ţi Japonia și-au dezvoltat capabilități proprii de lansare, Coreea de Sud a încercat să devină un concurent în “cursa spațială asiatică”. Autoritățile de la Seul au alocat 400 de milioane de dolari pentru a construi KSLV-1, o rachetă capabilă să părăsească spațiul atmosferic. Construcția efectivă a rachetei a fost realizată în Rusia și în Coreea de Sud.
Evenimentul a fost extrem de vizibil în spațiul public sud-coreean, după ce mai multe televiziuni de știri au difuzat în direct momentul decolării și un număr mare de oameni s-a strâns în locuri publice pentru a urmări lansarea.
Competiția spațială în peninsula coreeană este strânsă după ce, în urmă cu patru luni, o rachetă nord-coreeană a eșuat să atingă spațiul extra-atmosferic, prăbușindu-se în Oceanul Pacific. Naţiunile Unite au ameninţat atunci cu instituirea de sancţiuni, catalogând evenimentul ca o acoperire pentru testul unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune.