Vizitatorii pot admira la Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti (TOB) noile tendinţe din domeniul ecleziastic.Piaţa prestatorilor de servicii şi producătorilor de articole clericale este plină de inovaţii tehnologice şi de produse „neortodoxe“
Vizitatorii care au mers ieri, în prima zi a târgului bisericesc de la Sala Palatului, s-au minunat de noile tehnologii care au luat locul artei simple, proprie lăcaşelor de cult. Mai nou, vitraliile pentru biserici se execută cu soft realizat în SUA, „Glass Eye“. „E un program superspecializat care ne ajută enorm în crearea desenelor sau în readaptarea lor“, a explicat managerul atelierului Dakoflex, Cristian Dănescu.
În materie de vestimentaţie, cele mai căutate culori anul acesta sunt roşu, grena, alb şi albastru, iar materialele cele mai solicitate sunt „catifeaua grecească”, bumbacul şi inul.
„În funcţie de materiale şi de model, preţurile veşmintelor preoţeşti sunt cuprinse între 600 şi 2.500 de lei“, a spus maica Atanasia, şefa atelierului Mânăstirii Copou din Iaşi. Pentru preoţii cu adevărat trandy, la târg au fost prezentate şi veşminte ornamentate cu cristale Swarovski şi clopoţei auriţi, ce costă în jur de 2.000 de lei.
Sfintele Vase, la preţ dumnezeiesc
Tot la târg s-au prezentat şi oferte pentru părinţii care vor să-şi educe copiii în spiritul creştin-ortodox. „Noi căutăm starea de normalitate şi, în comparaţie cu altfel de şcoli, insistăm mai mult pe moralitate“, a spus preotul Adrian Chiaiagă, managerul Şcolii Brâncoveneşti de la Constanţa, unde un cursant trebuie să plătească 600 de lei pe lună.
Preţul Sfintelor Vase, necesare în orice biserică, variază în funcţie de materialul folosit. Conform reprezentanţilor „Bizanticons“, vasele pornesc de la preţul de la 600 de lei dar ajung şi la 4.000 de lei în cazul celor din argint masiv, sau