19 minori din Centrul de Reeducare Buziaş au susţinut, marţi, la Colegiul Tehnic Timişoara, o piesă de teatru în care au jucat roluri de opresori şi opresaţi, urcând pe scenă şi redând întâmplări din viaţa lor, arătând astfel publicului care sunt cauzele pentru care au ajuns să fie închişi.
S-au autointerpretat
Formarea tinerilor deţinuţi printr-o metodă specifică artei participative, precum Teatru Forum, contribuie în mod semnificativ la reintegrarea acestora după terminarea detenţiei, iar un astfel de proces nu poate fi realizat decât printr-o interacţiune dinamică între deţinuţi şi membrii societăţii. În acest sens, timp de aproape două luni, minorii din Centrul de Reeducare Buziaş, coordonaţi de doi colaboratori din comunitate şi doi educatori, au creat un scenariu şi au pregătit punerea în scenă a unei piese de teatru, ce are ca tematică discriminarea socială şi influenţa, uneori nefastă, a anturajului asupra dezvoltării personale a unui adolescent.
Pentru această piesă au fost aleşi 19 tineri din cei 76 de minori internaţi la Centrul din Buziaş. Marţi, aceştia au dat o primă reprezentaţie la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, din Timişoara. „Scenariul pregătit de ei este inspirat din viaţa lor, de aceea şi-au jucat foarte natural rolurile. Au prezentat o familie nevoiaşă, care nu-l sprijină pe adolescentul de 16 ani, iar acesta este prins într-un anturaj nepotrivit, cu care începe să comită infracţiuni, fiind obligat să fure din cauza lipsei banilor. La final, liceenii din public au putut interveni pentru a schimba atitudinea personajelor, astfel ca în final adolescentul să ia decizia de a nu fura”, declară agentul Lavinia Soloţchi, purtătorul de cuvânt al Centrului de Reeducare Buziaş.
Interactivitatea acestui gen de teatru este dată de privilegiile acordate audienţei, cu ajutorul moderatorului, spectatorii urcă pe scenă