Cineastul căruia americanii i-au atribuit o stea pe celebrul bulevard „Walk of Fame“ a fost uitat de semeni. În timp ce casa natală a regizorului a fost vândută de autorităţile locale, cinematograful care îi poartă numele a fost închis, fiind restituit foştilor proprietari.
Viaţa celebrului regizor Jean Negulescu ar putea sta la baza unui scenariu de film. Artistul s-a născut în 1900, la Craiova, absolvind cursurile celui mai prestigios liceu din localitate, Colegiul Naţional Carol I. În primul război mondial s-a înrolat în serviciile de sănătate şi a fost trimis pe frontul Moldovei unde l-a întâlnit pe celebrul muzician George Enescu căruia i-a schiţat un portret. Celebrului compozitor i-a plăcut atât de mult desenul încât l-a cumpărat la un preţ ridicat. Deşi s-a înscris la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti în 1919, Jean Negulescu a fost trimis la Paris să studieze economia de către tatăl său care îşi dorea ca fiul să preia afacerile familiei.
Prieten cu Brâncuşi şi Picasso
La Paris, Negulescu intră în lumea bună a artei împrietenindu-se cu artiştii avagardei pariziene precum Brâncuşi, Pascin, Soutine, Picasso sau Modigaldi. A lucrat o perioadă ca decorator de scenă în „Oraşul luminilor“ ca apoi să se angajaze ca spălător de vase la un hotel de lux din Nisa, Franţa. Nu petrece mult timp acolo fiind concediat pe motiv că a sedus o văduvă bogată cu care se căsătoreşte şi pleacă în SUA, la New York. Aici organizează o expoziţie cu picturile sale iar în 1929 divorţează şi se stabileşte în California unde se lansează în lumea filmului. Scrie scenarii şi este asistent la regie la filmele „Captain Blood“ şi „A Farewell to Arms“, semnându-se de acum încolo Jean Negulesco.
Jean Negulescu, în perioada când lucra la Hollywood / Foto: latimes.com
A lucrat cu Marylin Monroe
Este angajat la studiourile Paramount Pictures pentru trei ani