Cele două proiecte au în continuare dificultăţi, iar datele anunţate pentru primele livrări de gaze către statele vest-europene sunt incerte.
Grupul rus Gazprom a anunţat că este gata să înceapă construcţia conductei South Stream în 2013, potrivit Ria Novosti. Un nou termen, după ce premierul rus, Vladimir Putin, declarase în aprilie că lucrările vor demara în prima jumătate a lui 2012 şi vor fi definitivate în 2015. Şi totuşi, ruşii îşi continuă „maratonul” negocierilor cu statele care ar putea fi ţări de tranzit ori posibili cumpărători.
Până acum, pentru realizarea gazoductului care ar urma să conecteze Rusia de statele vest-europene prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, au fost semnate acorduri cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi, cel mai important, Austria. Aceasta din urmă urmează să fie la capătul conductei Nabucco, proiectul susţinut de Uniunea Europeană.
Astfel, Nabucco, conducta gândită ca soluţie alternativă la gazele ruseşti, va avea punctul final la Baumgarten (Austria), un important centru de trading cu gaze deţinut 50%- 50% de grupul austriac OMV şi de Gazprom.
România, atrasă în joc
Pe de altă parte, South Stream se confruntă în continuare cu probleme. Bulgaria, ţară prin care va intra South Stream după ce va ieşi din Marea Neagră, a cerut mai mulţi bani pentru tranzitul gazelor prin conductă, potrivit unor surse diplomatice citate de novinite.com. Un oficial rus a spus, în schimb, că Bulgaria nu ar trebui să facă jocuri politice, altfel Rusia poate construi South Stream pe teritoriul României.
Ulterior, oficialii Gazprom au declarat că nu există discuţii pentru ocolirea Bulgariei, pe care au criticat-o însă pentru lentoarea cu care dezvoltă proiectul. Mai trebuie menţionate costurile uriaşe de realizare a conductei South Stream, estimate de unii la 25 miliarde