Raţionamentul prin care Edward Hugh, ajuns acum la 61 de ani, a început să anticipeze "căderea cerului" sună cam aşa: nu au cum să coexiste sub aceeşi umbrelă europeană germanul îmbătrânit - zgărcit, cu irlandezul, grecul şi spaniolul - abili mânuitori de carduri, scrie International Herald Tribune.
Dacă nimeni nu îl lua în seamnă acum patru ani, astăzi Edward Hugh şi profeţiile sale sunt un "must-read" inclusiv pentru experţii de la Casa Albă. Iar FMI-ul i-a cerut recent ajutorul într-o analiză a situaţiei economice din Spania.
As în economie,modest în viaţa privată
"Este destul de drăguţ ce se întâmplă", descrie Hugh interesul creat în jurul său, în timp ce conduce spre cea mai recentă conferinţă la care a fost invitat să participe, cea organizată de Circulo de Economia, un influent grup de lobby din Barcelona.
Şi-a păstrat modestia caracteristică. După cum mărturiseşte, săptămâna trecută a fost nevoit să se împrumute de la prieteni pentru a-şi putea cumpăra haine care să fie îndeajuns de prezentabile pentru întâlnirile cu afaceriştii europeni.
Se întreţine în continuare, în marte parte, din banii pe care-i primeşte pentru funcţia de profesor de limbă engleză în satul său din Catalunia, regiune unde s-a stabilit acum 20 de ani.
"Cred că sunt pe dos faţă de restul lumii. În anii în care toţi o duceau bine, eu nu făceam mai nimic. Acum, pe criză, sunt un nume cunoscut aici", se amuză Edward Hugh.
"Germania să iasădin zona euro"
Însă, când vine vorba să ofere soluţii pentru ieşirea din criză, tonul său devine aspru şi deprimant: ţările europene afectate precum Spania, Grecia, Portugalia, Irlanda sau Italia trebuie să-şi reducă veniturile şi cheltuielile din sectorul public cu 20 la sută dacă vor să redevină competitive şi să-şi plătească datoriile.
"Cu cât o populaţie este mai tânără, cu atât este mai dependentă de c