Aproape 8 milioane de contracte de credit va trebui modificate de banci in urmatoarele trei luni pentru plafonarea comisionului de rambursare anticipata la 1% din suma de achitat, respectiv pentru eliminarea acestuia la creditele cu dobanda variabila, indiferent daca sunt credite ipotecare sau de consum, conform ordonantei de urgenta adoptata ieri de Guvern.
Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, afirma ca noile reguli sunt valabile pentru toate categoriile principale de credit - ipotecare, de consum sau de leasing, atat pentru contractele noi, cat si pentru cele aflate in derulare.
"Este o masura in favoarea acelora care au credite astazi. Vor putea obtine refinantari ale creditelor pentru a-si putea plati ratele la banci in conditii mai avantajoase", a declarat premierul Emil Boc.
Bancile care au acumulat mai putine credite neperformante pe parcursul crizei si care dispun de lichiditati vor putea profita de noile reglementari pentru a atrage clienti de la institutiile de credit impovarate de provizioane mari si care tin dobanzile sus la creditele din portofoliu.
"Aceasta masura va conduce la cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte asupra tuturor celor care au credite in derulare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sustine ca dobanzile nu sunt "atat de departate" intre banci si nu se asteapta la "migrari" semnificative ale clientilor de la o banca la alta. "Cel mult vor fi refinantate credite cu dobanzi foarte mari." El atentioneaza ca in cazul creditelor ipotecare clientii trebuie sa aiba in vedere ca valoarea garantiilor care au fost luate in calcul la contractarea creditului intial a scazut foarte mult, astfel ca la so