Monopostul proiectat de tinerii ingineri este evaluat la suma de 70.000 de euro. O mână de ingineri şi studenţi participă în această vară la competiţia FormulaStudent, din Marea Britanie. Tinerii vor să demonstreze că România are ingineri străluciţi.
Studenţi şi absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie din Braşov, tinerii participă pentru a doua oară la competiţie. Ei trebuie să demonstreze că pot crea o masină de curse, iar la concurs se vor verifica soluţiile constructive găsite de ei.
Practic, echipa din Braşov este prima care a creat vreodată un bolid de Formula 1, dar şi prima care participă la competiţia internaţională. „Echipa a pornit de la trei oameni, la care s-au adăugat pe parcurs alţi membri. Monopostul de anul trecut a fost construit de 11 studenţi. Anul acesta avem o echipă mai numeroasă. A fost aproape imposibil să realizăm monopostul. Toate piesele se cumpără din alte ţări, iar să găseşti susţinere printre oamenii care nu cunosc fenomenul este greu. Toata lumea din exterior consideră ca noi construim un kart. Nu se înţelege că totul este organizat după un regulament strict, derivat din Formula1 şi jurizat de oameni mari din Formula1, cum ar fi Ross Brawn", a spus Ciprian Păltinişanu, liderul echipei. La prima încercare, braşovenii au luat locul 78, devansând alte 52 de echipe din totalul de 130.
Sacrificii pentru un vis
BlueSteamline, căci aşa se numeşte echipa ce va ajunge la Silverstone, a definitivat deja proiectul pentru monopostul din 2010. Acum, tinerii aleargă după piese în toată Europa, pentru a crea bolidul.
„Motorul pentru noul monopost l-am achiziţionat din Ungaria. Monopostul are un saşiu tubular din oţel aliat, o caroserie dintr-un sandwich de fibră de carbon, kevlar şi fibră de sticlă, un motor de Honda CBR600RR, modificat conform regulamentului, şi suspensie specială, folosită doar la curse", mai