Salariile soferilor, ale secretarelor si ale altor angajati din ministere vor fi uniformizate, iar, intr-o saptamana, ministrii va trebui sa vina cu un plan de reducere a posturilor din institutiile pe care le conduc cu 25%.
In sedinta de ieri a Guvernului, premierul Emil Boc le-a cerut ministrilor ca, saptamana viitoare, sa prezinte o schema de reorganizare a ministerelor cu un numar mai mic de secretari de stat si cu o reducere de personal de 25%. De asemenea, agentiile din subordinea ministerelor ar urma sa fie si ele reduse.
Nu este pentru prima data cand premierul cere ministrilor astfel de lucruri fara ca si ceva sa se schimbe fundamental. Vizibil este insa faptul ca, an de an, schemele ministerelor s-au umflat - de pilda, intre 2005 si 2009, numarul angajatilor Ministerului Agriculturii a crescut cu 66%, cei ai Ministerului Administratiei si Internelor cu 50% si cei ai Ministerului Finantelor cu 25%. Acum, toate ministerele ar trebui sa taie 25% din posturi, potrivit premierului. De asemenea, salariile angajatilor din ministere ar urma sa fie echivalate la nivelul intregii structuri guvernamentale si sa nu mai existe discrepante intre salariati cu aceeasi pozitie ierarhica si aceleasi conditii de munca.
Institutiile statului au inceput sa publice, saptamana trecuta, salariile angajatilor, situatie care a scos la iveala discrepante majore intre salarii - la Ministerul Finantelor sunt soferi care castiga 4.000 de lei lunar, in vreme ce in alte ministere un sofer castiga 1.200 de lei lunar. La Ministerul Sanatatii, o liftiera ajunge sa castige si de trei ori cat un medic rezident, in vreme ce, in aproape toate ministerele, exista subalterni care castiga mai bine decat ministrii.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, unii ministri au reclamat in Guvern ca functionari din subordine, precum soferi, secretare si alti angajati